Kappalainen valitti työkiireitään ja väsymystään. Stressiäkin yritti pukata päälle, mutta hän lohduttautui sillä, että haudassa saa sitten levätä.

Huomautin kappalaiselle, että apostoli Paavali ainakin ajatteli aivan toisin. Hänhän uskoi saavansa hengailla Kristuksen kanssa siellä hyvässä paikassa sen jälkeen, kun on ilmat pihalla. Siihen kappalainen totesi viileästi, että kävihän sille Paavalillekin lopulta köpelösti.

Se laittoi mietteliääksi, sillä olen ymmärtänyt, että jos olemme uskomassa, siirrymme Paratiisiin sen jälkeen kun aika meistä jättää, eikä mihinkään kirkkomaahan. Ainoastaan vanha, käytöstä poistettu "palttoo" jemmataan sinne. Jopa Vanhan Testamentin aikainen Job, se kovan onnen kaveri, totesi ennen nahkurin orsille joutumistaan: kun tämä nahka on minun yltäni raastettu, saan minä nähdä Jumalan.

Ajatteleekohan pastori, että niin sanottu ikuinen lepo haudassa on meidän päämäärämme? Jos niin olisi, kysymyksessä olisi äärimmäisen turhauttava katastrofi. Silloinhan kaikki kristillisyys ja hartauden harjoitukset olisivat täysin turhia, jos kaikki päättyisi papin aameneen.
"Jos olemme panneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat." 1 Kor. 15:19
 
Mutta ei hän vallan väärässäkään ole. Nimittäin Mestarimme kertoi rikkaan miehen ja Lasarus-kerjäläisen kohtalon hetkistä. On merkille pantavaa, mitä tapahtui heidän lähtönsä jälkeen.
 
Rikas mies, joka eli varsin jumalattomasti, otti ja kuoli. Tarina kertoo, että hänet haudattiin.
Samoin köyhä Lasaruskin kuoli, vaikka ei ottanut. Rikas mies huomasi suureksi järkytyksekseen olevansa aika pahassa paikassa ja kärsivänsä sanoin kuvaamatonta tuskaa Kadotuksen löylyissä. Mutta Lasarukselle kävikin yllättäen toisin. Enkelit tuivat ja veivät hänet Paratiisiin, joka ei ollut ollenkaan hullumpi mesta.
 
Pastori on rehellinen ja epäsuorasti myöntää, ettei hän pysty tarjoamaan seurakunnalleen muuta kuin haudan lepoa. En siis yhtään ihmettele, vaikka pastori siunauspuheessaan väitti, että Jumala on valmistanut haudan ja siunannut sen lepopaikaksi. Tuohan ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Jaskahan sen kävi kaivamassa Bob Catillaan. 
 

- Päättyykö kaikki papin aameneen?